Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ 2»
Αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2» τονίζονται τα ακόλουθα:

«

Τα 3,7 δισ. που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους ΟΤΑ, δεν αξίζουν ούτε ως προεκλογικό κόλπο. Πρώτον, επειδή το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τροφοδοτείται με πάνω από 72% από την τοπική διοίκηση, δηλαδή από χρήματα των εργαζομένων. Δεύτερον, επειδή οι στόχοι του προγράμματος καθορίζονται από την κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης.

Το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποτελεί μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων. Βασικά χαρακτηριστικά του προβλήματος αποτελούν τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της τοπικής διοίκησης από το κράτος και η λειτουργία των δήμων στη βάση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας σε βάρος των εργαζομένων.

Οσον αφορά το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται:

Να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της τοπικής διοίκησης με προοπτική το μηδενισμό του.

Να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο σύνολο του προγράμματος.

Να εξασφαλιστεί η δίκαια κατανομή και τα κριτήρια κατανομής ανά δήμο να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Καμία σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, γιατί αυτό σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για το λαό, κυρίως μέσω της πρόσθετης φορολογίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ